zapis na warsztaty: Świat w skali mikro
Chociaż komórki różnią się wielkością, są na ogół dość małe. Przykładowo, średnica typowej ludzkiej czerwonej krwinki wynosi ok. ośmiu mikrometrów (0,008 milimetrów). Z kilkoma wyjątkami, pojedyncze komórki nie są widoczne gołym okiem, dlatego też naukowcy do ich badania muszą wykorzystywać mikroskopy (micro- = “mały”; -scope = “patrzeć na”). Mikroskop jest instrumentem, który powiększa obiekty zbyt małe by być widocznymi. Przykładem takich obiektów są bakterie (organizmy prokariotyczne) i drożdże (organizmy eukariotyczne), których rozmiary szacowane są na kilka-kilkanaście mikrometrów. Drobnoustroje te mogą być bardzo pożyteczne. Obecnie wykorzystywane są w wielu procesach biotechnologicznych, m in. do produkcji żywności, antybiotyków, kosmetyków czy składników leków. Celem zajęć będzie wykorzystanie technik mikroskopowych do obserwacji i porównania morfologii komórek bakteryjnych i drożdżowych.