zapis na warsztaty: Świat w skali mikro

Chociaż komórki różnią się wielkością, są na ogół dość małe. Przykładowo, średnica typowej ludzkiej czerwonej krwinki wynosi ok. ośmiu mikrometrów (0,008 milimetrów). Z kilkoma wyjątkami, pojedyncze komórki nie są widoczne gołym okiem, dlatego też naukowcy do ich badania muszą wykorzystywać mikroskopy (micro- = “mały”; -scope = “patrzeć na”). Mikroskop jest instrumentem, który powiększa obiekty zbyt małe by być widocznymi. Przykładem takich obiektów są bakterie (organizmy prokariotyczne) i drożdże (organizmy eukariotyczne), których rozmiary szacowane są na kilka-kilkanaście mikrometrów. Drobnoustroje te mogą być bardzo pożyteczne. Obecnie wykorzystywane są w wielu procesach biotechnologicznych, m in. do produkcji żywności, antybiotyków, kosmetyków czy składników leków. Celem zajęć będzie wykorzystanie technik mikroskopowych do obserwacji i porównania morfologii komórek bakteryjnych i drożdżowych.

 

22 kwietnia
10:00-16:00
Prowadzący: dr inż. Karolina Drężek
Limit miejsc: 12
Warszawa - Wydział Chemii Politechniki Warszawskiej

Dziękujemy za zapisanie się na warsztat.

Dziękujemy za zapisanie się na warsztaty. Mailowo poinformujemy Cię o wynikach rekrutacji.

Wystąpił błąd podczas zapisu. Prosimy skontaktować się poprzez formularz kontaktowy.

Pamiętaj, że organizowane przez nas warsztaty są skierowane do osób w wieku 14-19 lat.

* Pola obowiązkowe

Dlaczego właśnie Ciebie powinniśmy wybrać do udziału w zajęciach (max 50 słów)

Zgłoszenia bez podania argumentacji nie będą brane pod uwagę.