Czy priony zawsze są szkodliwe

22 stycznia 2016

W komórkach nerwowych człowieka występują białka prionowe, których nieprawidłowy kształt może wywołać poważne choroby. Okazuje się jednak, że w przyrodzie takich białek jest znacznie więcej (np. w drożdżówkach) i nie zawsze są one szkodliwe. Więcej o prionach dowiecie się z materiału Takao Ishikawy.

Dowiedz się więcej: choroby prionoweukład nerwowy człowiekaChoroba Creutzfeldta-Jakobapriony w drożdżach.

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies

w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu. Dowiedz się więcej o naszej polityce prywatności.