Czy priony zawsze są szkodliwe

22 stycznia 2016

W komórkach nerwowych człowieka występują białka prionowe, których nieprawidłowy kształt może wywołać poważne choroby. Okazuje się jednak, że w przyrodzie takich białek jest znacznie więcej (np. w drożdżówkach) i nie zawsze są one szkodliwe. Więcej o prionach dowiecie się z materiału Takao Ishikawy.

Dowiedz się więcej: choroby prionoweukład nerwowy człowiekaChoroba Creutzfeldta-Jakobapriony w drożdżach.

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu. Więcej szczegółów w naszej polityce cookies.