Czy wszystko ma "peHA"?

22 lutego 2016

Naukowcy często posługują się skalą „peHA” i nie ma to nic wspólnego z tym, ile szczęścia mają nasze organy wewnętrzne. Wymyślono ją po to, aby bardzo małe stężenia jonów wodorowych i wodorotlenowych zapisać szybciej i w bardziej przystępnej formie. W jaki sposób definiuje się wartość pH roztworu? M.in. tego dowiecie się z materiału Moniki Aksamit-Koperskiej.

Dowiedz się więcej: Skala pH, Ugrupowanie chinoidowe, Reakcja zobojętniania, Jony wodorowe, Wodorotlenki.

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu. Więcej szczegółów w naszej polityce cookies.