Ile wody jest w warzywach?
10 kwietnia 2018
W doświadczeniu zapoznamy się z jedną z metod oznaczania zawartości wody w warzywach.
Do wykonania eksperymentu będziecie potrzebować:
-
papieru do pieczenia
-
różnych warzyw
-
tarki z podstawką
-
noża
-
wagi oraz piekarnika
Wybierz interesujące Cię warzywo. Zważ je na wadze kuchennej i zapisz wynik. Następnie zetrzyj je na tarce lub posiekaj nożem. Uzyskany preparat wstaw do piekarnika na 100°C na 60 minut. Jeśli przez ten czas analizowany materiał nie został dobrze wysuszony, wydłuż czas ogrzewania. Po suszeniu termicznym zważ preparat ponownie. Różnica w uzyskanej masie to masa wody. Znając masę początkową warzywa oraz masę wody, możesz obliczyć jej procentową zawartość w warzywie.
Woda jest istotnym składnikiem naszego ciała. Uczestniczy nie tylko w reakcjach chemicznych w naszym organizmie, ale również reguluje jego temperaturę. Ten istotny dla naszego życia płyn dostarczany jest nie tylko podczas picia, ale także podczas jedzenia np. bogatych w wodę warzyw. Jak mogłeś się przekonać wiele z nich zawiera znaczne jej ilości. Przykładowo ogórek, cukinia, papryka odpowiednio 97, 96 i 92%. Z tego względu niedobory wody w naszym organizmie mogą być uzupełniane nie tylko poprzez picie napojów, ale także np. jedząc bogate w nią warzywa.
Eksperyment przygotował dr Mariusz Gogól.