Po co nam enzymy?

9 listopada 2016

Wiele reakcji chemicznych przebiega gwałtownie, a do zapoczątkowania jest wymagana energia. Jednak, co dzieje się, jeśli organizmy żywe nie mogą podgrzewać swoich cząsteczek do wysokich temperatur? Tutaj pojawia się pytanie – po co nam enzymy? Odpowiedzi udzieli w materiale Szymon Drobniak.

Zagadnienia: enzymy, reakcja utleniania, skrobia

Dowiedz się więcej: właściwości enzymówo jodzie i skrobi + reakcja Harcourtareakcje chemiczne.

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu. Więcej szczegółów w naszej polityce cookies.