Prawda o cukrach

16 października 2014

Jak z cukru w postaci kryształu wyczarować kruchy cukierek? Czy można sterować stanem skupienia cukru? Jakie są niekonwencjonalne sposoby wykorzystania cukru? W tym odcinku poznamy budowę i właściwości cukrów.

Zagadnienia: cukier jako związek chemiczny, reakcja zeszklenia, wiązanie wodorowe, cukry proste i złożone, glukoza, fruktoza i sacharoza.

Dowiedz się więcej: sacharydy, reakcje cukrów, analiza cukrów, rozpuszczalność sacharozy

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu. Więcej szczegółów w naszej polityce cookies.