Prawda o cukrach

16 października 2014

Jak z cukru w postaci kryształu wyczarować kruchy cukierek? Czy można sterować stanem skupienia cukru? Jakie są niekonwencjonalne sposoby wykorzystania cukru? W tym odcinku poznamy budowę i właściwości cukrów.

Zagadnienia: cukier jako związek chemiczny, reakcja zeszklenia, wiązanie wodorowe, cukry proste i złożone, glukoza, fruktoza i sacharoza.

Dowiedz się więcej: sacharydy, reakcje cukrów, analiza cukrów, rozpuszczalność sacharozy

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies

w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu. Dowiedz się więcej o naszej polityce prywatności.