Wpływ soli na właściwości fizyczne wody
20 kwietnia 2018
W doświadczeniu zobaczymy jak sól kuchenna zmienia właściwości fizyczne wody.
Do wykonania doświadczenia będziecie potrzebować:
-
Dwóch niewielkich garnków z podziałką (500 ml),
-
Termometr bagnetowy,
-
Sól kuchenną (NaCl),
-
Dwie miseczki (ok. 250 ml),
-
Wodę.
W trakcie doświadczenia skorzystamy również z lodówki oraz kuchenki.
Wlej do garnków po 200 ml wody. Wstaw pierwszy z nich na palnik kuchenki i wsyp do niego 35 gramów soli kuchennej (NaCl). Dobrze ją rozmieszaj. Doprowadź wodę do wrzenia i zmierz jej temperaturę termometrem bagnetowym. Porównaj ją z temperaturą wrzenia wody bez dodatku soli. Następnie taką samą objętość wody wlej do dwóch miseczek. Do jednej z nich wsyp 35 gramów NaCl. W tym przypadku również pamiętaj o dobrym rozmieszaniu soli. Wstaw miseczki do zamrażalki. Obserwuj je co pewien czas sprawdzając, w której woda zamarza jako pierwsza.
Temperatura wrzenia czystej wody pod ciśnieniem atmosferycznym wynosi 100°C, natomiast temperatura krzepnięcia 0°C. Dodatek soli powoduje podniesienie temperatury wrzenia o 0,5°C i obniżenie temperatury krzepnięcia o 1,85°C na każde 2,92 g soli rozpuszczone w 100 ml wody. Osiągnięte różnice temperatur wynikają ze zmiany oddziaływań między cząsteczkami H2O. Zyskują one nowych partnerów, z którymi mogą się wiązać. Są nimi jony soli: Na+ i Cl-.
Eksperyment przygotował dr Mariusz Gogól.