Sposób na idealną pianę?

16 października 2014

Jak ubić idealną pianę? Jaka jest różnica między tą ubitą z białka jajka, a powstałą ze śmietany? Jak wyglądają pianotwórcze cząsteczki? W tym odcinku poznamy proces prowadzący do powstania piany oraz sposoby jej stabilizacji.

Zagadnienia: surfaktant, denaturacja, piana, hydrofobowość, hydrofilowość, składniki stabilizujące pianę skład białka jaja

Dowiedz się więcej: hydrofobowy piasek, chromatografia jonowa, surfaktanty

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Serwis na swoich stronach www wykorzystuje m.in. pliki cookies

w celu zapewnienia Ci maksymalnego komfortu podczas przeglądania serwisu i korzystania z usług. Jeśli kontynuujesz przeglądanie naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki, przyjmujemy, że wyrażasz zgodę na użycie tych plików. Zawsze możesz zmienić ustawienia przeglądarki decydujące o ich użyciu. Dowiedz się więcej o naszej polityce prywatności.