Sposób na idealną pianę?

16 października 2014

Jak ubić idealną pianę? Jaka jest różnica między tą ubitą z białka jajka, a powstałą ze śmietany? Jak wyglądają pianotwórcze cząsteczki? W tym odcinku poznamy proces prowadzący do powstania piany oraz sposoby jej stabilizacji.

Zagadnienia: surfaktant, denaturacja, piana, hydrofobowość, hydrofilowość, składniki stabilizujące pianę skład białka jaja

Dowiedz się więcej: hydrofobowy piasek, chromatografia jonowa, surfaktanty

POBIERZ MATERIAŁY DO LEKCJI

Materiały o podobnej tematyce

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika. Możesz zrezygnować ze zbierania informacji poprzez pliki cookies, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki - niemniej w takim przypadku nie gwarantujemy poprawnego działania serwisu. Więcej szczegółów w naszej polityce cookies.